Αν είστε μεταξύ αυτών που ταλαιπωρούνται, τότε ξέρετε καλά πώς είναι τα συμπτώματά του. Η χρόνια αυτή κατάσταση επηρεάζει το πεπτικό σύστημα κυρίως μέσω δυσάρεστων, κι ενίοτε επίπονων, ενοχλήσεων, όπως φουσκώματα, αέρια και πόνους. Πλέον, η Low FODMAP diet αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση στη διαχείριση του συνδρόμου.
Καταρχάς, δεν αποτελεί άλλο ένα διατροφικό trend που υπόσχεται απώλεια κιλών. Η θεραπευτική της δράση αφορά στην υποστήριξη των ατόμων μέσω της ανακούφισης των σχετικών συμπτωμάτων του εντέρου, ενώ παρουσιάζει μεγάλη αποτελεσματικότητα, με μελέτες να δείχνουν βελτίωση έως και για το 86% των συμμετεχόντων που ακολουθούν αυτού του είδους τη διατροφή. Αποτελείται από τρία στάδια, ξεκινώντας με αυτό του αποκλεισμού, όπου περιορίζονται τα τρόφιμα με υψηλή FODMAP περιεκτικότητα. Το στάδιο αυτό -που διαρκεί από 2 έως 6 εβδομάδες ή μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων- ανακουφίζει το άτομο από τη δυσάρεστη συμπτωματολογία. Στη συνέχεια, ακολουθεί η συστηματική επανένταξη των εν λόγω τροφίμων ανά 3-7 ημέρες, με προσοχή στα είδη, στην ποσότητα και στη συχνότητα που αυτά λαμβάνονται, ώστε να εντοπιστούν εκείνα που προκαλούν μεγαλύτερες ενοχλήσεις. Απώτερος στόχος είναι η εξατομικευμένη διά βίου διαχείριση των τροφών στις οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητος ο καθένας, με έμφαση στις περιόδους έντονου στρες.
Με τη συντομογραφία αυτήν αναφερόμαστε σε ομάδες σακχάρων τα οποία καταλήγοντας στο έντερο ζυμώνονται, και για ορισμένους ανθρώπους είναι ιδιαιτέρως δύσπεπτα ή δεν απορροφώνται πλήρως, οδηγώντας σε φούσκωμα, πρήξιμο, πόνους, δυσκοιλιότητα ή και διάρροιες.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο glow.gr.